Cukormentes, gyümölcsös morzsasüti zabpelyhes morzsával, mandulatejes sodóval
Hozzávalók (4-6 adag):
- ¾-1kg szezonális gyümölcs, felkockázva (kora ősszel pl. nektarin, áfonya, később, télen, alma, vagy akár alma és birsalma vegyesen)
- 5 dkg eritrit
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom leve
- ízlés szerint fűszerek (pl. gyömbér, fahéj)
Tetejére:
- 120 g zabpehely
- kb. 150 ml hozzáadott cukrot nem tartalmazó, házi, vagy bolti almaszósz
- ízlés szerint: fűszerek (szegfűszeg, szerecsendió, stb.)
- só
Mandulatejes sodó:
- 4 dl mandulatej
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál eritrit
- só
- fél vaníliarúd kikapart magja
Elkészítés:
A morzsasütihez a sütőt előmelegítjük 190C fokra. A gyümölcsöket felkockázzuk (meghámozni nem szükséges), majd összeforgatjuk az eritrittel, a keményítővel (ez sűríti be kissé a gyümölcs kisülő levét), a citromlével és fűszerekkel. Egy nagy hőálló tálba, vagy jénaiba/tepsibe halmozzuk. A morzsához a zabpelyhet összekeverjük az almapürével, a fűszerekkel és a sóval. Egyenletesen a gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindenütt befedje. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, a teteje pedig megpirul. Miközben sül, elkészítjük a sodót: a mandulatejet forráspontig melegítjük. A tojássárgát habosra keverjük az eritrittel, keveset hozzákeverünk a forró mandulatejből, majd visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a sót és a vaníliát, majd néhány perc alatt sűrűre, krémesre főzzük.