Receptek

Cukormentes, gyümölcsös morzsasüti

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a cukorbetegnek minden édességről, desszertől le kell mondania.

Cukormentes, gyümölcsös morzsasüti zabpelyhes morzsával, mandulatejes sodóval

Hozzávalók (4-6 adag):

  • ¾-1kg szezonális gyümölcs, felkockázva (kora ősszel pl. nektarin, áfonya, később, télen, alma, vagy akár alma és birsalma vegyesen)
  • 5 dkg eritrit
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint fűszerek (pl. gyömbér, fahéj)


Tetejére:

  • 120 g zabpehely
  • kb. 150 ml hozzáadott cukrot nem tartalmazó, házi, vagy bolti almaszósz
  • ízlés szerint: fűszerek (szegfűszeg, szerecsendió, stb.)


Mandulatejes sodó:

  • 4 dl mandulatej
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál eritrit
  • fél vaníliarúd kikapart magja




Elkészítés:

A morzsasütihez a sütőt előmelegítjük 190C fokra. A gyümölcsöket felkockázzuk (meghámozni nem szükséges), majd összeforgatjuk az eritrittel, a keményítővel (ez sűríti be kissé a gyümölcs kisülő levét), a citromlével és fűszerekkel. Egy nagy hőálló tálba, vagy jénaiba/tepsibe halmozzuk. A morzsához a zabpelyhet összekeverjük az almapürével, a fűszerekkel és a sóval. Egyenletesen a gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindenütt befedje. Kb. 30-35 percig sütjük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, a teteje pedig megpirul. Miközben sül, elkészítjük a sodót: a mandulatejet forráspontig melegítjük. A tojássárgát habosra keverjük az eritrittel, keveset hozzákeverünk a forró mandulatejből, majd visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a sót és a vaníliát, majd néhány perc alatt sűrűre, krémesre főzzük.

További cikkek a témában

"Hogy vagy?"
Tesztünkből kiderül