Ez az öntet egy igazi titkos fegyver, ami bármilyen hétköznapi hozzávalóból vagy maradékból is luxussalátát varázsol. Összekeverhetünk vele sült vagy nyers zöldségeket, rizstésztát, maradék hideg sülteket, valójában bármilyen, az évszaknak megfelelő, és éppen a kamránkban, hűtőnkben található hozzávalót. Az öntet maga igen intenzív, de ilyennek kell lennie. Csatos üvegben simán eláll egy hétig a hűtőben, érdemes tehát rögtön nagyobb adagot készíteni belőle.
Zöldfűszereket használjunk bátran, nagyvonalúan salátákba is, ahol nem csak ízesítő szerepet töltenek be, hanem főszereplővé is válnak, rengeteg ízt adnak!
Nyári zöldségsaláta grillezett cukkinivel, tonhallal, csípős-savanyú csodaöntettel
Hozzávalók (4 adag):
- 2 közepes cukkini
- 1 kígyóuborka
- 2 zsenge sárgarépa
- 1 doboz tonhal (natúr lében)
- 1 nagy csokor zöldfűszer (vegyesen, ami van, pl.: petrezselyem, lestyán, menta, koriander, stb.)
Öntet:
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 kezeletlen citrom leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 2 cm friss gyömbér, reszelve
- 1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy friss chili
- 1 evőkanál szezámolaj
Elkészítés:
A cukkini grillezve, langyosan kerül a salátába, így ezt készítjük el elsőként. A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A cukkiniket kb. 1,5 cm-es karikákra vágjuk, tetejüket kenőtoll segítségével egész vékonyan megkenjük olívaolajjal (így sokkal kevesebb zsiradékot használunk, mintha meglocsolnánk). A sütőben a legfelső rácsra tesszük, a grillhez legközelebb. Kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Langyosra hűtjük, közben elkészítjük a többi hozzávalót: az uborka magját eltávolítjuk, majd vékonyra szeleteljük, a sárgarépából zöldséghámozóval vékony szalagokat hámozunk (nagyon mutatós!), a zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, szárukról lecsipkedjük (de nem aprítjuk fel, egész levelekben hagyjuk!).
Az öntethez az összes alapanyagot összekeverjük. Amikor megkóstoljuk, túl töménynek fog tűnni, de nem baj, mert a nagy adag saláta hamar felveszi az ízeit. Az összes hozzávalót összeforgatjuk, hozzáadjuk a nagyobb darabokra szedett tonhalat, azonnal tálaljuk. Megszórhatjuk pirított szezámmaggal és extra chilivel.