Receptek

Napraforgómagos rántott csirke

Lehet nem csak egészséges, cukorbetegbarát de olyan finom vasárnapi ebédet összeállítani, amelytől a család minden tagja jól lakik.

A tapasztalatok szerint az egyik leggyakoribb kihívás, hogy egy nagy családi eseményre hogyan lehet úgy főzni, hogy az mind dietetikai mind kulináris szempontok szerint is megállja a helyét. Az én ajánlatom: sütőben sült, fűszeres-napraforgómorzsás rántott csirke, köretnek pedig krumplipüré helyett karfiolpüré, sült krumpli helyett sült zeller, majonézes krumpli helyett fokhagymás-joghurtos céklasaláta.

Sütőben sült, napraforgómagos rántott csirke

Hozzávalók (4 adag):

  • 500 g csirkecombfilé
  • só, bors
  • 100 g darált dió
  • 100 g darált napraforgómag
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika (esetleg füstölt paprika)
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény (aki nem szereti, más fűszert is tehet bele)
  • 2 tojás
  • olívaolaj




Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180C fokra (légkeverés). Elkészítjük a morzsát (ebből akár készíthetünk egy nagyobb adagot is, mert dobozban egész jól eláll). A magokat apríthatjuk aprítógépben is, de tapasztalatom szerint a legjobb állagot akkor érjük el, ha kézi darálóval daráljuk a magokat, így valamivel rusztikusabb, viszont ropogósabbra is sül. A darált magvakat összekeverjük a fűszerekkel és sóval, félretesszük. A csirkecombfiléket (lehet csirkemell is, de a comb mindig szaftosabb lesz) vékonyra szeleteljük (klopfolni nem kell), sózzuk. A két tojást felverjük, majd a hússzeleteket először ebbe, aztán a fűszeres morzsába forgatjuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, megkenjük kevés olívaolajjal. Rátesszük a bepanírozott húsokat, csepegtetünk rá pár csepp olajat (tényleg minimálisat, mert a magok olajtartalma is kisül). Kb. 35 percig sütjük, amíg megpirul.


További cikkek a témában

"Hogy vagy?"
Tesztünkből kiderül