Kilenc kérdés diabéteszes betegeknek

Ha Ön diabétesszel él, érdemes néhány speciális szempontot átgondolnia. Ehhez nyújt segítséget az alábbi teszt.

Életmód
A diabétesz kezelésének alapja elsősorban az életmódváltás

A népbetegségnek számító diabétesz megelőzéséért, a szövődmények elkerüléséért vagy a már kialakult betegség kezelése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. Az orvos által előírt terápia pontos megtartása mellett az életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás sokat javíthat a beteg állapotán.

Tovább
A cukorbetegség a többségnél életmódváltással visszafordítható
Életmód
Így együnk

A 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez nem elegendő a gyógyszerszedés: a megfelelő életmód kialakításának részeként az étkezésre is oda kell figyelni. Milyen szabályokat szükséges betartani?

Tovább
Életmód
Hogyan sportoljon?

A cukorbetegség nem ment fel a rendszeres testmozgás alól – sőt! Aki diabétesszel él, nagyon sokat tehet a saját egészségéért azzal, ha nemcsak a gyógyszerét szedi az orvosi előírásoknak megfelelően és nemcsak a megfelelő diétát követi, de eleget is mozog.

Tovább
Életmód
Életmódváltás az egész családnak!

Magyarországon jelenleg körülbelül 800.000 cukorbeteget tartanak nyilván1, számuk azonban ténylegesen ennél jóval magasabb lehet. Így az érintett családok száma sem kevés. Ennek azért is van jelentősége, mert a hozzátartozók rendkívül sokat segíthetnek a diabéteszes betegnek abban, hogy jobb egészségi állapotáért mindent megtegyen.

Tovább
Hasznos
Egyes, kettes, kétes? mit jelentenek a számok

A "cukorbetegség" kifejezésre a Google 2 640 000 találatot ad – de vajon megfelelő ismeretekkel rendelkezünk-e diabéteszről? Dr. Tabák Ádám kutató diabetológust, a Semmelweis Egyetem munkatársával beszélgettünk.

Tovább
Életmód
Fogyni kéne! de hogyan?

Az életmódváltás komoly szemléletváltást is kívánhat, és nagy döntés, hiszen hosszú távra szól.

Tovább
Szövődmények
Aki cukorbeteg, a szívére is figyeljen!

A cukorbetegség krónikus szövődményei lassan, évek alatt alakulnak ki és sokáig észrevétlenek maradhatnak. Nemegyszer csak akkor okoznak panaszt, amikor a károsodás már előrehaladott. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák.

Tovább
Életmód
Az optimális testsúlyért

Az optimális testsúly eléréséről azoknak sem szabad lemondaniuk, akiknél már diabéteszt diagnosztizáltak – sőt! Ez ilyen esetben kiemelten fontos. De hogyan lehet megszabadulni a fölösleges kilóktól cukorbetegként?

Tovább
Hasznos
Diabétesz: a baj nem jár egyedül!

Ha meghalljuk a diabétesz vagy a cukorbetegség szót, azonnal tudjuk, miről van szó, hiszen sajnos, szinte minden családban és mindannyiunk baráti körében akad egy-két cukorbeteg. A cukorbetegség: népbetegség.

Tovább
Hasznos
Felelősséggel saját egészségünkért

Kezelt cukorbetegként rendszeresen jár orvoshoz? Szedi a gyógyszerét? Nagyon jól teszi! Emellett azonban másra is szükség van annak érdekében, hogy hosszú távon aktív életet élhessen.

Tovább
"Hogy vagy?"
Tesztünkből kiderül