Életmód

Hogyan sportoljon?

2021-11-12

A cukorbetegség nem ment fel a rendszeres testmozgás alól – sőt! Aki diabétesszel él, nagyon sokat tehet a saját egészségéért azzal, ha nemcsak a gyógyszerét szedi az orvosi előírásoknak megfelelően és nemcsak a megfelelő diétát követi, de eleget is mozog.

Aki csökkentené a vércukorszintjét, optimalizálná a testsúlyát, vérnyomását és koleszterinszintjét, megelőzné a csontritkulást, ezenkívül tenni akar a fittségéért, növelné izomerejét, állóképességét, valamint jobban szeretne aludni és levezetné a stresszt, annak egyvalamit biztosan meg kell tennie: mozogjon, sportoljon rendszeresen!

Hogyan csináljuk?

Kellő edzettség nélkül, hosszú mozgáshiányos évek után, vagy épp túlsúllyal nem szabad fejest ugrani az első „szembe jövő” sportba. Fontos betartani a fokozatosság elvét, szem előtt tartani az aktuális fizikai állapotot!

  • Egyeztessünk az orvosunkkal, hallgassuk meg, mit javasol. Emellett jól tesszük, ha kivizsgáltatjuk magunkat, különösen, ha a cukorbetegségen kívül más egészségügyi problémánk is akad.
  • Kezdetben megteszi, ha hazafelé néhány megállóval előbb szállunk le a buszról, villamosról, és onnan már gyalog tesszük meg az utat, ha naponta 30 percet sétálunk vagy biciklizünk, ha használni kezdjük a sarokban porosodó szobakerékpárt. Az úszás, a vízi torna vagy a könnyű tánc szintén jó választásnak bizonyulhat. Az is növeli fizikai aktivitásunkat, ha lift helyett lépcsőn megyünk az emeletre.
  • A kulcs: a rendszeresség – napi félórás fizikai aktivitással jobb hatást érhetünk el, mint heti egy hosszabb és kimerítőbb edzéssel.
  • A tornát, az intenzívebb mozgást minden esetben előzze meg bemelegítés és zárja nyújtás, levezetés! Ezzel nagyban csökkenthető a húzódások és más sportbalesetek veszélye.


  • Sose felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani, mert a testedzés fokozott verejtékezéssel, folyadékvesztéssel járhat.
  • Mindig legyen nálunk gyorsan felszívódó szénhidrát (pl. szőlőcukor, keksz) arra az esetre, ha a vércukorszintünk túlságosan lecsökkenne.
  • Testmozgás előtt és után akkor is javasolt ellenőriznünk a vércukorszintet, ha semmilyen tünet nem utal arra, hogy probléma lenne. Akinek a reggeli éhgyomri vércukorszintje 16,5 mmol/l felettivagy 4 mmol/l alatti, csak akkor kezdjen mozogni, ha rendeződtek a vércukorértékei!1
  • Tartsuk magunknál a cukorbeteg-kártyát.


Hány kalóriát égetünk a mozgással?2

Az alábbi adatok egy átlagos, 65 kg-os emberre vonatkoznak. A számok emelkednek, ha a testtömeg nagyobb, illetve csökkennek, ha kisebb a testsúly.


Sportág
kcal/óra
Aerobic
400
Tollaslabda
370
Kerékpár (9 km/h)
250
Kerékpár (16 km/h)
385
Evezőpad
445
Futás (3,8 perc/km)
1000
Squash
615
Úszás (gyors)
630
Tenisz
415
Súlyzós edzés
 270–450Cukorbetegként erre is figyelni kell

Annak, aki cukorbetegként él, különösen óvnia kell a lábát, a bőrét! Vigyázzunk, hogy a gyalogláshoz, sporthoz viselt zokni természetes, jó nedvszívó anyagból készüljön, és ne gyűrődjön a cipőben, nehogy feltörje a lábat. A sportcipő is legyen nagyon kényelmes, jól szellőző. A bőrápolásra, hidratálásra vízi sportok után fordítsunk kiemelt figyelmet.

Aki túlsúllyal sportol, mindenképp keressen ízületkímélő megoldásokat (ilyenek például a vízi mozgásformák). Ha meg lehet oldani, sokat segíthet egy szakember által összeállított, személyre szabott edzésterv követése.

Akinek fogynia kell, legyen türelmes! Hetente körülbelül  0,5 kg leadása optimális3; az egyéni ütemezést a kezelőorvossal kell egyeztetni. Nem szabad drasztikus edzésekbe kezdeni (és természetesen szélsőséges fogyókúrába sem) a gyorsabb előrejutás érdekében.

Így jobban fog menni!

Tűzzünk ki magunk elé célokat, és azok legyenek elérhetőek (például: séta minden hétköznap, havi X kg fogyás). Építsük be napi rutinunkba a testmozgást. Idővel, ha olykor esetleg ki kell hagynunk, már hiányozni fog! Persze okos dolog olyan edzésformát választani, amelyben örömünket leljük, hiszen így sokkal egyszerűbb lesz rávennünk magunkat, hogy folyamatosan csináljuk. Végül, de nem utolsósorban: keressünk magunknak társaságot, partnert a sétához, a sporthoz – hiszen közösen sokkal könnyebben, vidámabban és motiváltabban lehet mozogni, edzeni is!

Források:

1 http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=172

2 Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015/193. o. https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf

3 Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015/179-180. o. https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf

További cikkek a témában

"Hogy vagy?"
Tesztünkből kiderül