Hasznos

Diabétesz: a baj nem jár egyedül!

2021-11-12

Ha meghalljuk a diabétesz vagy a cukorbetegség szót, azonnal tudjuk, miről van szó, hiszen sajnos, szinte minden családban és mindannyiunk baráti körében akad egy-két cukorbeteg. A cukorbetegség: népbetegség.

A diabéteszt gyakran nem vesszük igazán komolyan, amiben az is közrejátszik, hogy sokáig észrevétlen maradhat. Ha már tudunk róla, akkor is hajlamosak vagyunk egy vállrándítással elintézni: "Legfeljebb majd gyógyszert szedek!" Pedig aki így gondolja, nagyot téved.

A 2-es típusú diabétesz – amellett, hogy krónikus, progresszív betegség – olyan hosszú távú szövődményekkel járhat együtt, mint a látóhártya károsodása, a kar- vagy lábamputáció, a kardiovaszkuláris (szív-és érrendszeri) okokból bekövetkező halálozás, a stroke, a vesebetegség, a valamint a vegetatív idegrendszer károsodása.

Súlyos következmények

Az egyik legfenyegetőbb krónikus szövődmény a látásromlás és a látás elvesztése.

Szintén rettegett szövődmény az ér- és idegkárosodott diabéteszes láb kialakulása, ami a legrosszabb esetben az amputációt is szükségessé teheti.

Sajnos, Magyarországon 3000-4000 cukorbeteget értint a lábamputáció évente, holott ez sok esetben megelőzhető lenne, ha a betegek minden esetben odafigyelnének, ha rendszeresen mérnék a vércukorértékeiket, ha gondozásra járnának és a megelőzés kérdését komolyan vennék.


Akut szövődmény: a hipoglikémia

Akut diabétesz-szövődmény az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia, ami 4,0 mmol/l alatti értéket jelent. A betegeknek ismerniük kell az alacsony vércukorértékkel járó tüneteket; ilyen például a szédülés, a gyengeségérzés, a hideg verejték, a remegés, a hányinger, a szemkáprázás, a zavartság. Ha a rosszullétet gyorsan oldódó szénhidrát bevitelével nem sikerül hamar megszüntetni, akkor eszméletvesztés, rángógörcs, súlyos állapot is létrejöhet.

Kacsolódó cikk

Veszélyes szövődmény: a hipoglikémia

A diabétesz rövid távú szövődménye a kórosan alacsony vércukorszint, a hipoglikémia lehet. Mi ez, miért jelent komoly fenyegetést, és mit tehetünk ellene?

Két betegség – "kéz a kézben"

Cukorbetegség esetén nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek. A két kórkép együtt is jelen lehet. Cukorbetegség esetén tehát mindig gondolni kell arra, hogy nem áll-e fenn egyidejűleg szívbetegség is.


A jobb közérzet érdekében

Hasznos információ!

Amit a szövődményekről tudunk, az nem hangzik túl jól, és nem is az – ám bekövetkezhet! Mit tehetünk ellene? Hogy ne alakuljanak ki a diabétesz miatt további súlyos problémák, ahhoz mindenekelőtt az alapbetegség megfelelő kezelésére van szükség, rendszeres orvosi kontroll és vércukorszintmérés mellett.

Ám a betegek jelentős része nem követi pontosan a gyógyszerszedés előírt szabályait, és nem tartja be az életmódváltással kapcsolatos tanácsokat. Pedig a jobb közérzet, a hosszabb élettartam eléréséhez mindkettő nélkülözhetetlen – nem szabad elfelejteni, hogy a betegen is nagyon sok múlik!

Források:

Cukorbetegség okozza a legtöbb lábamputációt (cukorbetegkozpont.hu

Magyar Diabetes Társaság - Pácienseknek Online (doki.net

További cikkek a témában

"Hogy vagy?"
Tesztünkből kiderül